Vanaf het seizoen 2025-2026 voert België als eerste land concrete maatregelen in om het geboortemaandeffect in het jeugdvoetbal tegen te gaan. Dit meldt Het Nieuwsblas. Dit effect houdt in dat spelers geboren in de eerste maanden van het jaar significant vaker doorstromen naar de top, terwijl talenten die later in het jaar geboren zijn minder kansen krijgen. Dit heeft te maken met fysieke, motorische en mentale ontwikkelingsverschillen op jonge leeftijd.
Onderzoek toont aan dat bij Belgische elitejeugdteams 39% van de spelers uit het eerste kwartaal komt, tegenover slechts 13% uit het laatste kwartaal. Dit patroon zet zich voort in het profvoetbal en zelfs bij de Rode Duivels, waar de meerderheid van de spelers uit de eerste jaarhelft komt.
Om dit effect te bestrijden, past Voetbal Vlaanderen de jeugdindeling aan. Vanaf 2025-2026 wordt de peildatum halfjaarlijks geroteerd: spelers geboren in de eerste jaarhelft schuiven na nieuwjaar een leeftijdscategorie omhoog, terwijl spelers uit de tweede jaarhelft in hun leeftijdsgroep blijven. Dit zorgt ervoor dat iedereen eens de oudste van de groep kan zijn. Op gewestelijk niveau worden leeftijdscategorieën verruimd naar 18 maanden, met flexibiliteit voor clubs in de indeling.
De Pro League kiest voor een andere aanpak op eliteniveau. Teams zullen een limiet krijgen op het aantal spelers uit de eerste twee kwartalen en een minimumaantal uit de laatste twee kwartalen, om de verdeling evenwichtiger te maken.
Deze hervormingen maken België een pionier in de strijd tegen het geboortemaandeffect. De maatregelen zijn gebaseerd op onderzoek van de KNVB, waar Nederland wel experimenteert, maar nog geen vergelijkbare regels heeft ingevoerd.
Klik hier voor het volledige artikel