De gemeente Amsterdam wil dat alle betaaldvoetbalclubs hun samenwerking met commerciële voetbalscholen beëindigen, dit meldt de Telegraaf. Volgens wethouder Sofyan Mbarki ondermijnen deze scholen de unieke en effectieve infrastructuur van het Nederlandse jeugdvoetbal en hebben ze van jeugdvoetbal een verdienmodel gemaakt. Hij stelt dat ouders vaak grote bedragen betalen voor extra techniektrainingen die weinig toevoegen en dat deze voetbalscholen misbruik maken van de voetbaldroom van kinderen door onrealistische verwachtingen te scheppen.
Veel commerciële voetbalscholen adverteren met spelers die door profclubs zijn gescout, maar in werkelijkheid is een professionele voetbalcarrière niet te koop. Dit blijkt uit ruim zestig meldingen die bij een gemeentelijk meldpunt binnenkwamen. In tientallen gevallen werd melding gemaakt van ouders die contante of zwarte betalingen deden voor deelname aan buitenlandse toernooien of gegarandeerde stages bij betaaldvoetbalclubs, terwijl deze beloften nooit werden waargemaakt.
Daarnaast zijn er meldingen over situaties waarin kinderen alleen lid konden worden van een amateurvereniging als ze betaalden aan een voetbalschool. Sommige ouders moesten duizenden euro’s neertellen om hun kind een plek in een selectieteam te geven. In bepaalde gevallen bleek dat de voorzitter van een amateurclub ook de eigenaar was van een commerciële voetbalschool, wat wijst op ernstige belangenverstrengeling.
Als reactie op deze misstanden heeft de gemeente twee Amsterdamse voetbalclubs de opdracht gegeven om hun velden te verlaten na afloop van het seizoen. Hun speelvelden zullen worden overgedragen aan andere verenigingen. De gemeente noemt geen namen, omdat meldingen anoniem zijn gedaan en veel betrokkenen geen aangifte durven te doen uit schaamte. Ouders worden soms misleid door valse beloften en hoge verwachtingen, waardoor ze zich laten verleiden tot hoge betalingen.
Mbarki benadrukt dat sommige jongeren door commerciële voetbalscholen in de criminaliteit terechtkomen. In enkele gevallen zijn jongeren ingezet voor het vervoeren van drugs of betrokken geraakt bij prostitutie. Een recent voorbeeld is een Amsterdamse voetbalschoolhouder en zijn vrouw, tegen wie het Openbaar Ministerie 5,5 jaar celstraf eiste wegens uitbuiting en mensenhandel.
De KNVB deelt de zorgen van de gemeente Amsterdam maar pleit niet voor een verbod op commerciële voetbalscholen. In plaats daarvan wil de bond dat deze scholen gereguleerd worden en stelt zij voor om extra voetbalactiviteiten binnen amateurclubs te organiseren via interne voetbalscholen. Ajax stelt dat het geen officiële samenwerkingen heeft met commerciële voetbalscholen en vertrouwt op zijn eigen scoutingnetwerk en samenwerkingen met amateurclubs om talenten te ontdekken.
Klik hier voor het volledige artikel in de Telegraaf.
Eindelijk verstandige mensen is gewoon geldklopperij