Dit seizoen gaat er in de districtsbeker (standaard mannen A-categorie) een pilot van start met een tijdstrafregeling. Vanaf de 1/8e finale moet een speler die een gele kaart ontvangt, tien minuten plaatsnemen op de tijdstrafbank.
Als KNVB streven we ernaar om de aantrekkelijkheid, eerlijkheid en sportiviteit te bevorderen. Om deze doelen te bereiken en het gedrag van spelers en stafleden tegenover scheidsrechters en elkaar positief te beïnvloeden, testen wij sinds 2017 met aangepaste spelregels. Denk aan bijvoorbeeld de Otten Innovation Cup en de Future Cup.
Waarom een tijdstraf?
Uitgebreid onderzoek, overleg met stakeholders en positieve ervaringen met tijdstraffen in andere sporten en lagere niveaus binnen het voetbal, leren ons dat de tijdstraf een effectief middel is om sportiviteit en respect te bevorderen. Het stimuleert onderlinge correctie tussen spelers en stafleden, waarmee we ongewenst gedrag voorkomen. Een tijdstraf heeft namelijk directe consequenties voor de ontvanger van die tijdstraf en daarmee zijn team.
Onderzoek
Voor, tijdens en na afloop van de pilot vindt er kwalitatief en kwantitatief onderzoek plaats onder spelers, trainers en scheidsrechters. Het kwalitatieve onderzoek moet uitwijzen of de tijdstraf een positieve invloed heeft op de beleving van spelers, arbitrage, stafleden en fans.
Met het kwantitatieve onderzoek vergelijken we het aantal tijdstraffen in de pilot met het aantal gele kaarten in wedstrijden waarin zónder tijdstraf wordt gespeeld. Ook kijken we of de tijdstraf bijdraagt aan meer sportiviteit en eerlijkheid en onderzoeken we of er vaker wordt gescoord op het moment dat één of meer spelers een tijdstraf hebben.