Kun je jezelf even voorstellen?
Mijn naam is Erik Meulendijk, ik ben 54 jaar oud en woon in Rosmalen. Ik ben getrouwd met Lousje en samen hebben we vier volwassen kinderen.
Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben voetbaltrainer en daarnaast ook Hoofd Opleidingen bij een andere vereniging. Daarnaast run ik mijn eigen sociale onderneming, FC TiP, waar verschillende sportinitiatieven onder vallen.
Een van die initiatieven is Monkey Moves Den Bosch. Samen met mijn team geef ik multisportlessen aan kinderen van 1 tot 9 jaar in de regio Den Bosch en op scholen en BSO’s tot 12 jaar. Multisport betekent dat we kinderen op jonge leeftijd laten kennismaken met verschillende sporten en beweegvaardigheden. De belangrijkste daarvan is klimmen en klauteren. We bouwen een uitdagend parcours in de gymzaal en combineren dat met sport-specifieke oefeningen.
Ook bieden we freerun073 aan, voor kinderen van ongeveer 7 tot 14 jaar. Ik ben een groot voorstander van breed motorisch bewegen. Hoe eerder kinderen daarmee beginnen, hoe beter hun basis wordt. Dit zorgt ervoor dat ze later makkelijker een sport kunnen kiezen en er plezier in houden. Ons motto is dan ook: een leven lang sporten.
Onder FC TiP valt ook het Nationaal Voetbal Instituut, waarin ik verenigingen adviseer over techniektrainingen en het vertalen van een jeugdbeleidsplan naar de praktijk. De naam FC TiP staat voor Techniek in Perfectie en Theorie in Praktijk.
Heb je hobby’s naast het voetbal?
Zeker! Ik hou van een borrel en speel graag kroegsporten zoals pool, darten, biljarten en poker. Daarnaast is mijn werk eigenlijk ook mijn hobby.
Kun je iets vertellen over je eigen voetbalcarrière?
Ik ben begonnen bij GVV Geldermalsen en na een verhuizing naar Vught heb ik mijn jeugdjaren bij Zwaluw VFC doorgebracht. Op jonge leeftijd had ik de mogelijkheid om naar verschillende BVO’s te gaan, maar destijds was de competitie-indeling anders. We speelden met Zwaluw VFC regelmatig tegen die clubs en waren vaak niet de mindere.
Op mijn 15e maakte ik alsnog de overstap naar FC Den Bosch en op mijn 18e debuteerde ik in de Eredivisie onder trainer Rinus Israël. FC Den Bosch was destijds een club die pendelde tussen de Eerste Divisie en de Eredivisie. Ik heb altijd bij FCDB gespeeld, maar stopte op redelijk jonge leeftijd (31 jaar) en ging verder bij de amateurs en als (jeugd)trainer.
Bij welke clubs heb je gespeeld?
Ik heb bij verschillende clubs gespeeld, te beginnen bij GVV Geldermalsen. Vervolgens kwam ik uit voor Zwaluw VFC en daarna voor FC Den Bosch. Na mijn tijd daar heb ik gespeeld bij OJC Rosmalen en uiteindelijk bij VV Rossum.
Op welke posities heb je gespeeld?
Alle verdedigende en middenveldposities.
Wat waren de hoogte- en dieptepunten van je carrière?
Een absoluut hoogtepunt was de bekerfinale tegen Feyenoord in een uitverkochte, kolkende Kuip. Ook de kampioenschappen die ik heb meegemaakt, blijven mooie herinneringen.
Mijn grootste teleurstelling was een beenbreuk na die bekerfinale, net op het moment dat er misschien een transfer in het verschiet lag. Na die blessure heb ik nooit meer de fitheid van daarvoor teruggekregen.
Welke clubs heb je getraind en waar ben je nu actief?
Ik ben begonnen als jeugdtrainer bij Zwaluw VFC, vervolgens heb ik jeugdteams getraind bij FC Den Bosch en RKC Waalwijk. Bij de senioren heb ik gewerkt bij DSC Kerkdriel, Emplina, BVV, Prinses Irene en momenteel ben ik hoofdtrainer bij BMC Berlicum.
Hoe kijk je terug op de clubs waar je getraind hebt?
Behalve bij BVV heb ik overal minimaal vier jaar gewerkt, wat volgens mij veel zegt. Ik heb altijd fijn samengewerkt met de clubs, de mensen binnen de organisatie en natuurlijk de spelers. Overal heb ik mooie, gezellige tijden beleefd.
Heb je voorbeelden als trainer?
Ik geloof dat je van elke trainer iets kunt leren. Het belangrijkste is dat je een eigen visie hebt over hoe je wilt spelen en hoe je met spelers omgaat. Spelers bepalen uiteindelijk wat er mogelijk is binnen een bepaalde speelstijl.
Hoe kijk je terug op het huidige seizoen?
Na een paar mindere wedstrijden aan het begin zijn we erg constant geworden. We spelen vanuit een sterke organisatie en krijgen weinig doelpunten tegen. Momenteel staan we bovenaan, maar er is nog niets beslist. De competitie is spannend en veel teams zijn aan elkaar gewaagd. We hebben geen wedstrijden makkelijk gewonnen.
Wat verwacht je van de tweede seizoenshelft?
We willen sterk starten en zo snel mogelijk weer de flow van voor de winterstop terugpakken. Als dat lukt, hopen we die lijn zo lang mogelijk door te trekken.
Wat vind je ervan dat de trainerscarrousel steeds vroeger op gang komt?
Ik heb daar geen problemen mee. Er zijn steeds meer trainers beschikbaar, waardoor clubs sneller duidelijkheid willen. Het wordt lastiger om de juiste keuze te maken, maar clubs willen ook transparantie bieden aan hun selectie en omgeving.
Ik vind wel dat elke vereniging structureel zou moeten scouten op trainers. Ze moeten weten welk type trainer ze zoeken en daar contact mee onderhouden. Uiteindelijk weet je als club al snel of je met je huidige trainer door wilt of niet.
Welke muziek luister je het liefst op de dag voor een wedstrijd?
Elke dag is voor mij een werkdag en die wordt gevuld met kindermuziek, omdat ik met kinderen werk. In mijn vrije tijd sta ik op het voetbalveld. Muziek luister ik dus niet veel, maar als ik iets opzet, hangt het af van mijn stemming. Reggae is altijd goed.
Wat is je persoonlijke ambitie?
Met plezier trainen en merken dat zowel mijn staf als de spelers dat ook zo ervaren.
Wil je verder nog iets kwijt?
Succes iedereen, maar vooral: veel plezier!