In de afgelopen jaren horen we de volgende berichten regelmatig om ons heen. Teams die geen volledig elftal kunnen samenstellen door een tekort aan spelers. Zelfs eerste elftallen worden steeds vaker met dit probleem geconfronteerd. De coronapandemie van een aantal jaren geleden heeft, door de veranderingen in weekendactiviteiten, deze trend helaas versneld.
Vooral bij de lagere seniorenteams komt dit probleem veel voor. Jaren geleden bestonden teams meestal uit 16 tot 18 spelers, en iedereen wist dat hij in het weekend zou voetballen en was er dan ook. Ook ‘thuis’ wisten ze dat alleen bij hoge uitzondering er iets anders kon worden gepland. En als je dan echt niet kon dan gaf je dit ruim van tevoren aan bij de trainer of leider. Tegenwoordig is de situatie echter anders. Een team bestaat aan het begin van het seizoen uit 20 tot 26 spelers, in de praktijk zijn hiervan echter slechts een hand vol ‘altijd’ beschikbaar. Veel spelers lijken meer op zichzelf gericht te zijn. Een dagje/weekend weg of zelfs een volledige vakantie met vrouw/vriendin, het bezoek van een festival, verjaardag van schoonmoeder of ander familielid, klussen in eigen huis of dat van vrienden – iedereen heeft zijn eigen redenen om zich af te melden voor de wedstrijd. Zouden deze spelers zich niet realiseren dat voetbal een teamsport is.
Waar je vroeger nog de leider moest bellen om je af te melden, wat dan soms toch wel een hindernis was, volstaat tegenwoordig WhatsApp of een kruis in de Voetbal.nl app. Dit heeft het afmelden voor wedstrijden veel te eenvoudig gemaakt. Met één appje of één druk op de knop ben je er het komende weekend of weekenden niet bij, vaak slechts één of twee dagen van tevoren. Hierdoor zit de trainer of teamleider met een groot probleem. De dagen voor het weekend worden nu vaak besteed aan het zoeken van contact met andere teams of het overhalen van spelers om toch mee te doen. Met moeite wordt er dan een “compleet” team van 12 of 13 personen gevormd, waarbij sommige spelers zelfs dubbele wedstrijden spelen dat weekend.
Deze problemen spelen niet alleen bij jullie clubs, ook bij andere clubs en tegenstanders hoor je soortgelijke verhalen. Trainers en leiders proberen daarom steeds vaker de aanvangstijden van teams aan te passen. Op die manier hopend dat er meer spelers uit eigen team beschikbaar zijn of voor het uitwisselen van spelers uit andere teams. Het gebeurt regelmatig dat wedstrijden worden afgezegd of verplaatst naar een doordeweekse avond. Hierdoor kan het voorkomen dat teams bij de winterstop pas 6 of 7 wedstrijden hebben gespeeld, meestal op die doordeweekse avonden. En als je zelf een keer op de ‘normale’ wedstrijddag kunt spelen omdat je voldoende spelers hebt….. krijg je net één dag van tevoren dat telefoontje van de tegenstander die geen team kan opstellen.
Het vinden van een oplossing voor dit spelersprobleem is lastig. Het is te hopen dat de spelers zich meer bewust worden van hun verantwoordelijkheid tegenover het team. Door je af te melden laat je niet alleen de leider, maar ook je teamgenoten in de steek. Als deze trend zich voortzet, vrees ik dat veel clubs in de toekomst nog minder seniorenteams zullen overhouden.