INLEIDING: DE SCHULD VAN LOUIS
Als ik op zaterdagochtend langs de voetbalvelden slenter, geniet ik. Van de geur van het gemaaide gras, van de kleintjes die doen wat ze het allerliefste doen en van de coaches langs de lijn die hun teampjes schreeuwen naar de overwinning. Ik zie snottebellen, rode koontjes, gejuich en verdriet. Ik zie trotse ouders, strenge scheidsrechters, bakkies koffie voor elkaar halen en enthousiaste vrijwilligers. Ik zie witte broekjes die nooit meer schoon worden, wapperende vlaggen in top, geweldige doelpunten en verprutste kansen. Ik zie spelertjes die vrijlopen, hun best doen, overspelen en meeverdedigen.
Maar ik mis iets. Iets essentieels is het voetbalspel. Pingelen. Pingelen mag niet meer. Linksbuitens zijn een meester in pingelen en dus bestaan echte Linksbuitens amper meer. Langs de lijn net zolang tegenstanders passeren totdat de voorzet komt. Bijna niet meer. Het doet mijn Linksbuitenhart bloeden. En dat is allemaal de schuld van Louis van Gaal.
Ik zal het uitleggen. Louis creëerde in zijn tijd bij Ajax een ultieme voetbalmachine en won daarmee zo’n beetje alles wat er te winnen viel. Hij deed dat door iedere speler ondergeschikt te maken aan het team. Op zich geen verkeerde gedachte. Waar Louis echter een meester in was, is dat elke speler zijn creativiteit mocht gebruiken ondanks dat hij teamorders had gekregen. Juist daardoor draaide zijn machine op volle toeren. Dat inzicht is maar weinigen gegeven. Zoals voetballers hun helden proberen te kopiëren (de omhaal van Van Basten, stiffie van Bergkamp, de Cruijff-turn), zo apen trainers ook hun voorbeelden na. Met als gevolg dat we de afgelopen drie decennia alleen maar robots hebben opgeleid, omdat vindingrijkheid jarenlang is onderdrukt. De jeugd draagt shirtjes van Ronaldo en Haaland. Dat zijn doelpuntenmakers en geen stylisten. Types als John Barnes, Jesper Olsen, Brian Roy, Simon Tahamata, Piet Keizer, Coen Moulijn, Matt Le Tissier en David Ginola bestaan niet meer. Slingerdeslang langs arme verdedigers, krulbal, binnentikken bij de tweede paal.
Daar moet verandering in komen. Ik wil meer artiesten in het veld. Vandaar dat ik de komende weken op dit platform een online cursus Linksbuiten zal verzorgen. Je gaat het levensbelang van de balaanname begrijpen, we kruipen samen in het hoofd van tegenstanders, scheidsrechters worden gemanipuleerd, verdedigers gaan we uit hun comfortzone trekken, je gaat snappen dat trainers niet zonder de Linksbuiten kunnen, de hiërarchie binnen een elftal wordt uitgelegd, ik leer je slim vrijlopen en uiteraard dwing ik je om te pingelen. Aan het einde van de cursus ben jij de flitser op de linkervleugel die ongrijpbaar is voor verdedigers en de harten van de toeschouwers steelt.
Volgende keer: Les 1 – Voetballen doe je met je hoofd
Jaap van Dam