Omdat we regelmatig vragen krijgen over de regelementen bij periodetitels en vervangende periodetitels geven we hierbij een overzicht:
- Na iedere periode wordt over die periode de stand opgemaakt. Het team dat in die periode de meeste punten heeft behaald, mag zich periodekampioen noemen.
Eindigen in een periode teams gelijk, dan is het doelsaldo van de betreffende periode van doorslaggevende betekenis. Is dit ook gelijk, dan is het aantal doelpunten vóór beslissend. Is dit ook gelijk, dan volgt een beslissingswedstrijd c.q. een halve competitie.
- Teams die al een periodetitel hebben verworven, kunnen geen volgend periodekampioenschap verkrijgen en dus niet deelnemen aan een beslissingswedstrijd c.q. halve competitie.
- Voor klassen/divisies die bestaan uit een even aantal teams met drie perioden geldt:
A. Als de periodekampioen van de eerste periode ook in de tweede periode bovenaan eindigt, dan wordt de nummer twee van de tweede periode aangemerkt als vervangende periodekampioen.
B. Eindigt de periodekampioen van de eerste en/of de tweede periode (of het als zodanig aangemerkte team) ook in de derde periode bovenaan? Dan wordt het eerstvolgende team in de periodestand van de derde periode dat nog geen periodekampioen is (of als zodanig is aangemerkt),
beschouwd als de vervangende periodekampioen.
C. Als hiervoor op grond van het aantal punten in de periodestand meerdere teams in aanmerking komen, dan is het doelsaldo van de betreffende periode beslissend. Als ook het doelsaldo gelijk is, dan is het aantal doelpunten vóór beslissend. Als ook dit gelijk is, dan volgt een beslissingswedstrijd respectievelijk een halve competitie.
- Voor de klassen/divisies die bestaan uit een oneven aantal teams met twee perioden en drie periodekampioenen geldt:
A. Als de periodekampioen van de eerste periode ook in de tweede periode bovenaan eindigt, dan wordt de nummer twee van de tweede periode aangemerkt als vervangende periodekampioen.
B. Het team dat in de eindrangschikking van de competitie in een klasse met een oneven aantal teams de meeste punten heeft behaald en dat nog geen periodekampioen is (of als zodanig is aangemerkt), wordt in deze regeling als periodekampioen van de derde periode aangemerkt.
C. Als hiervoor op grond van het aantal punten in de eindrangschikking meerdere teams in aanmerking komen, dan is het doelsaldo van de oorspronkelijke competitie beslissend. Als ook het doelsaldo gelijk is, dan is het aantal doelpunten vóór beslissend. Als ook dit gelijk is, dan volgt een beslissingswedstrijd respectievelijk een halve competitie.
- Als blijkt dat de klassenkampioen/divisiekampioen of de promovendus tevens periodekampioen is (of als zodanig is aangemerkt), dan wordt het team dat in de eindrangschikking van de volledige competitie de meeste punten heeft behaald en dat nog geen periodekampioen is (of als zodanig is aangemerkt), als vervangende periodekampioen van de klassenkampioen/ divisiekampioen aangewezen.
- Als een periodekampioen niet kan of mag promoveren, dan wordt het team dat in de eindrangschikking van de volledige competitie de meeste punten heeft behaald en dat nog geen periodekampioen is (of als zodanig is aangemerkt), als vervangende periodekampioen aangewezen.
- Als op grond van het aantal punten in de eindrangschikking van de volledige competitie hiervoor meerdere teams in aanmerking komen, dan is het doelsaldo van de oorspronkelijke competitie beslissend. Als ook het doelsaldo gelijk is, dan is het aantal doelpunten vóór beslissend. Als dit ook
gelijk is, dan beslist het totale onderlinge resultaat (wedstrijdpunten, doelsaldo, doelpunten vóór). Als dit ook gelijk is, dan volgt een beslissingswedstrijd respectievelijk een halve competitie.
- De wedstrijden uit de reguliere competitie die incidenteel zijn afgelast, blijven behoren tot de periode waarin zij oorspronkelijk waren vastgesteld.
- De wedstrijden uit de reguliere competitie die ‘vooruit’ worden gespeeld, blijven behoren tot de periode waarin zij oorspronkelijk waren vastgesteld.
- Wedstrijddagen die algeheel zijn afgelast, blijven behoren tot de periode waarin zij oorspronkelijk waren vastgesteld.
- Als een team een periodetitel heeft behaald en degradeert c.q. in de eindrangschikking belandt op de ‘herkansingsplaats’, dan vervalt het predicaat periodekampioen en wordt het team dat in de eindrangschikking van de volledige competitie de meeste punten heeft behaald en dat nog geen
periodekampioen is geweest (of als zodanig is aangemerkt) of klassenkampioen is, als vervangende periodekampioen van de betreffende periode aangewezen. Als hiervoor op grond van het aantal punten in de eindrangschikking van de volledige competitie meerdere teams in aanmerking komen, dan is het doelsaldo van de oorspronkelijke competitie van doorslaggevende betekenis. Als ook het doelsaldo gelijk is, dan beslist het aantal doelpunten vóór. Als dit ook gelijk is, dan beslist het totale onderlinge resultaat (wedstrijdpunten, doelsaldo doelpunten vóór). Als ook dit gelijk is, dan volgt een beslissingswedstrijd respectievelijk een halve competitie.
Bron: KNVB