Zomaar een zaterdagmiddag. Ik loop de kantine in bij de vereniging waar ik die middag moet zijn. Een vriendelijke mevrouw helpt mij en ik bestel een koffie en vraag of ik iets uit de keuken kan bestellen. “Ik kan u alleen een worstenbroodje aanbieden want we hebben geen personeel voor de keuken,” verontschuldigd ze zich.
Op dat moment meldt een man met sporttas zich, de scheidsrechter voor een seniorenwedstrijd. Hij vraagt naar de wedstrijdsecretaris. Voordat de vrouw achter de bar kan antwoorden klinkt vanaf de hoek van de bar de stem van een oudere man. “Die moet zelf spelen straks dus kan u niet ontvangen, maar loop maar mee dan zal ik u naar de kleedkamer begeleiden”. Inmiddels wordt de vrouw achter de bar een beetje zenuwachtig, ze zou op dit tijdstip worden afgelost maar er is nog niemand. Na een paar telefoontjes blijkt waarom er niemand is, diegene die haar af zou moeten lossen heeft zijn beurt afgekocht. Lichte paniek, want de zoon van de vrouw achter de bar moet zo spelen en ze wil toch echt gaan kijken. De redding komt van een speler van het 4e elftal, deze zou toch wissel zitten en stuurt de vrouw naar buiten om de wedstrijd van haar zoon te gaan kijken.
Bij veel verenigingen word op dit moment de noodklok geluid over het tekort aan vrijwilligers, en laat duidelijk zijn dat vrijwilligers onmisbaar zijn om een vereniging draaiende te houden. Bovenstaande is denk ik herkenbaar voor veel verenigingen, mensen met dubbelfuncties. Zonder de vrijwilliger is er geen bestuur, geen commissieleden, is de kantine gesloten, zitten teams zonder leiders/trainers, zijn er geen scheidsrechters etc.
Vrijwilligers zorgen voor de toekomst van de club. De één doet dit veelvuldig en de ander incidenteel, van dagelijks/wekelijks tot één of meerdere malen per jaar. Beide zijn echter meer dan nodig. Als je je aanmeldt als vrijwilliger betekent dit dat je je verplicht aan de club, de toegewezen taken uitvoert en afspraken nakomt. Bij veel verenigingen krijg ik, tijdens de nababbel aan de bestuurstafel, te horen dat het steeds meer moeite kost om vrijwilligers te werven. Bij steeds meer verenigingen gaat men over tot het ‘afkopen’ van vrijwilligerswerk.
Veel mensen geven aan dat ze te weinig tijd hebben, daarnaast is het ook niet altijd even leuk om vrijwilliger te zijn. Denk aan bijvoorbeeld de scheidsrechter die het toch nooit goed kan doen voor beide teams, de leider/trainer (waarom staat mijn zoon/dochter weer wissel), de technische commissie (mijn zoon/dochter hoort in een ander team te spelen). Iets om met elkaar over na te denken, laten we vooral respect hebben voor deze mensen die tijd vrij maken om onze kinderen hun favoriete sport te laten beoefenen.
Want stel je eens voor dat er geen vrijwilligers meer zijn op sportclubs. Hoe moet een voetbalclub draaien zonder vrijwillige barman, trainer of scheidsrechter? Wat gebeurt er als daar betaalde krachten komen te staan en deze kosten doorberekend worden in de contributie? Ook dit is iets om over na te denken, want de helft van de sportclubs heeft een vrijwilligerstekort. En een kwart van de sportclubs zegt grote problemen te hebben door het niet kunnen vinden van vrijwilligers. Wat uiteindelijk een bedreiging vormt voor het voortbestaan van de clubs, die juist zo belangrijk zijn voor sociale samenhang én fysieke gezondheid.
Ik sprak laatst een voorzitter die kwam met de volgende woorden: ‘zonder vrijwilligers is er geen club’. Wijze woorden die tot nadenken stemt. Ga de uitdaging aan, bouw mee aan de toekomst van jouw club en wordt een ‘stille kracht’ door je aan te melden als vrijwilliger.
Jouw club verdient dat………….en het is nog leuk ook
Freek Plaisier