Waarschijnlijk heb je er al over gehoord of gelezen: de opleidingspiramide van de KNVB ondergaat een aantal veranderingen.
Dat kan gevolgen hebben als je een voetbalcoach met een diploma (en daaraan gekoppelde voetbalcoachlicentie die in het buitenland is behaald) aan je club wil binden of wil behouden. Er zijn namelijk verschillen tussen de waarderingen van de licenties in Nederland en de andere Europese landen.
Wat is er aan de hand?
De opleidingspiramide gaat er wat anders uitzien, waardoor we beter in de pas lopen met de andere Europese landen. Nu zijn er aanzienlijke verschillen tussen de waarderingen van de licenties in ons land en de rest van Europa. Om dat zoveel mogelijk gelijk te trekken, is ervoor gekozen om een aantal aanpassingen te doen. Daarmee zorgen we voor een eerlijke concurrentie. Ook denken we dat het zorgt voor een verhoging van de kwaliteit van de voetbalcoaches die in de Nederlandse competities actief zijn. Die aanpassingen hebben wel tot gevolg dat de sommige in het buitenland behaalde diploma’s lager worden ingeschaald in de Nederlandse opleidingspiramide, wat uiteraard gevolgen kan hebben voor de mogelijkheden van de voetbalcoach én club.
Wat betekent dit voor jou?
Als je een voetbalcoach aan je vereniging wil binden of behouden met een diploma en daaraan gekoppelde voetbalcoachlicentie die in het buitenland is behaald, kan de wijziging consequenties hebben. In een aantal gevallen (namelijk UEFA C, UEFA B en UEFA A (Youth)) valt de herwaardering van de licentie in Nederland lager uit. Dit betekent dat de betreffende voetbalcoach in Nederland alleen kan werken op het niveau dat aansluit bij de nieuwe waardering van de licentie. Omdat we snappen dat deze wijziging voor directe problemen kan zorgen, is er een dispensatieregeling in het leven geroepen. Daar zijn echter wel voorwaarden aan verbonden.
Hoe werkt de dispensatie?
Voor de seizoenen 2023-2024 en 2024-2025 is er een automatische dispensatie voor de UEFA C, UEFA B (Youth) en UEFA A (Youth)-licentiehouders met een buitenlands diploma. De voetbalcoaches krijgen op basis van deze dispensatie een licentie op één niveau hoger dan de nieuwe piramide voorschrijft. Daarna, in het seizoen 2025-2026, is een derde jaar dispensatie alléén mogelijk als de betreffende voetbalcoach deelneemt aan de vervolgopleiding die parallel loopt met het benodigde licentieniveau.
Hou er rekening mee dat bij de VC 3 (Jeugd) en de VC 4 (Jeugd) een toelatingsprocedure heeft, de VC 2 (Jeugd) kent geen toelatingsprocedure. Voor alle opleidingen zijn natuurlijk wel inschrijfvoorwaarden van toepassing. Bij niet deelnemen of tussentijdse stoppen van de opleiding vervalt de dispensatie binnen vier weken na beëindiging. Deze termijn van vier weken geeft verenigingen de tijd om een nieuwe bevoegde voetbalcoach aan te stellen.
Voor de seizoenen vanaf 2025-2026 bestaat geen tijdelijke dispensatie meer. Vanaf dat moment geldt de nieuwe situatie als definitief. Buitenlandse licenties worden overgenomen op het niveau volgens de nieuwe piramide. Voor de UEFA C, UEFA B en UEFA A (Youth) is dit respectievelijk: géén licentie, een licentie VC 2 of een licentie VC 3.
Uitzondering
Er is één uitzondering en die betreft de UEFA A (Youth). Deze categorie krijgt een jaar extra dispensatie: Nu wordt gecoacht op voetbalcoachlicentie niveau 3, maar met de dispensatie kan ook op niveau 4 worden gewerkt. Hier geldt de regeling dat één seizoen automatische dispensatie wordt verleend en het tweede seizoen de vervolgopleiding VC4 (Jeugd) moet worden gevolgd. Deze opleiding wordt in de toekomst ook aangeboden in het Engels voor de doelgroep die geen Nederlands spreekt en/of schrijft.
Klik HIER voor de nieuwe opleidingspiramide.